Friday 28 March 2008

Μειωμένης Ανεξαρτησίας

Από την τηλεόραση του Άλφα

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανοίγει με απόφασή του ένα νέο θερμό εθνικό μέτωπο, αυτή τη φορά σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, καθώς δικαιώνει μουσουλμανικές ενώσεις, που θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται ως Τουρκικές. Θέμα αναγνώρισης «Τουρκικής μειονότητας» από την Ελλάδα είχε θέσει με προκλητικό τρόπο ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν σε επίσκεψή του στην Κομοτηνή στις 5 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Μπαμπατζάν μάλιστα είχε προτρέψει τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, να προσφύγουν για το θέμα στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όπως αναφέρεται στην απόφαση «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ομόφωνα, ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 11 (περί ελευθερίας θέσπισης συνδέσμου ή συνεταιρισμού) της Ευρωπαϊκής Χάρτας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ότι δύο περιπτώσεις, οι οποίες αφορούν συνδέσμους που ιδρύονται από πρόσωπα, που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης». Ακόμη αναφέρει ότι «στην περίπτωση της Τουρκικής Ένωσης Θράκης και Λοιπών, το Δικαστήριο αποφάσισε επίσης ομόφωνα, ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 6, παράγραφος 1 (περί δικαιώματος δίκαιης ακρόασης μέσα σε εύλογο χρόνο) της Χάρτας».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος ερωτηθείς σχετικά σχολίασε ότι «η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ σέβεται και στηρίζει τον θεσμό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις αποφάσεις του. Θα μελετήσουμε τις δύο αυτές αποφάσεις, προκειμένου να προβούμε στις σχετικές δέουσες ενέργειες».

Δύο τινά μπορούμε να σχολιάσουμε για την είδηση. Το πρώτο δεν είναι άλλο από το ότι μόλις είδαμε άλλο ένα ολισθηρό βήμα στο δρόμο για την υπονόμευση της Ελληνικής κυριαρχίας στη Θράκη.

Το δεύτερο δεν είναι λιγότερο σοβαρό και άπτεται όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι άλλο από την σχεδόν παντελή έλλειψη δημοκρατίας στους θεσμούς και τα όργανα που ελέγχουν την ΕΕ ταυτοχρόνως με την υπονόμευση της κυριαρχίας των κρατών μελών εντός των συνόρων τους. Εν προκειμένω βλέπουμε ένα "ανεξάρτητο" Ευρωπαϊκο όργανο να ανατρέπει απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας που ομόφωνα είχε αποφασίσει το αντίθετο καθώς και νόμους του κράτους εν προκειμένω τη συνθήκη της Λωζάννης. Από που ακριβώς εκπηγάζει η δυνατότητα ενός Ευρωπαϊκού οργάνου να ανατρέπει της αποφάσεις των Ελληνικών δικαστηρίων και τους νόμους του Ελληνικού κράτους ΕΝΤΟΣ της Ελλάδας; Τους λαούς της Ενωμένης Ευρώπης; Τους ρώτησε κανείς; Η απάντηση είναι όχι. Το μόνο εκλεγμένο όργανο της ΕΕ το ευρωκοινοβούλιο έχει διακοσμητικό χαρακτήρα. Όλα τα υπόλοιπα όργανα παρότι μή εκλεγμενα ελέγχουν την Ευρώπη και πολλάκις υπαγορεύουν στις εκλεγμένες Ευρωπαϊκες κυβερνήσεις τις αποφάσεις τους αντί να συμβαίνει το αντίστροφο. Παράδειγμα τρανταχτό που ελάχιστους φαίνεται να απασχολεί στην Ελλάδα δεν είναι άλλο από αυτό του Ευρωσυντάγματος. Το οποίο όταν απορρίφθηκε στα δημοψηφίσματα μας το επανέφεραν από την πίσω πόρτα με άλλο όνομα και αυτή τη φορά χώρις ενοχλητικά δημοψηφίσματα.

Στην Ελλάδα πολλοί ενδόμυχα περιμένουν τη σωτηρία μέσω της ΕΕ για κάθε μας πρόβλημα. Από την ΕΕ και την πορεία της προς τη μείωση της κρατικής κυριαρχίας και την ανυπαρξία δημοκρατίας στα όργανα που την κυβερνούν να δούμε ποιός θα μας σώσει.

No comments: