Thursday, 13 March 2008

Και τα όργανα άρχισαν...

Εδώ και κάποιες δεκαετίες το στρατοκρατικό καθεστώς της Άγκυρας προσπαθεί να υπονομεύσει την Ελληνική κυριαρχία στη Θράκη. Κύριο όργανο του το Τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, το οποίο καμία Ελληνική κυβέρνηση δεν είχε το θάρρος να κλείσει ως έδει, και το οποίο αποτελεί κράτος εν κράτει στη Θράκη καταδυναστεύον την Μουσουλμανική μειονότητα, προπαγανδίζον ασυστόλως και φυσικά αποτελώντας κέντρο κατασκοπείας σε βάρος της Ελλάδας. Πρίν μερικούς μήνες είδαμε την εγκατάσταση Τουρκικής τράπεζας στη Θράκη χωρίς την παραμικρή Ελληνική αντίδραση, παρά κάτι μικρολεπτομέρειες όπως ο οικονομικός πόλεμος που ασκεί το προξενείο τόσο προς ενίσχυση των οργάνων του μέσα στην μειονότητα όσο και είς βάρος του χριστιανικού πληθυσμού και πιο πρόσφατα την επίθεση εναντίον δασκάλας που είχε το "θράσος" να διδάσκει Ελληνικά τους Πομάκους μαθητές της. Οι διαμαρτυρίες της Πομακικής κοινότητας για τις συνεχείς απόπειρες εκτουρκισμού της, βρήκαν θέση μέχρι και στην επίσημη έκθεση του Αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών αλλά δεν φαίνεται να ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την λοιπή Ελλάδα.

Τώρα ελάχιστες μόνο μέρες από την "ανεξαρτησία" του Κοσσυφοπεδίου και διαβάζουμε στον σημερινό Ελεύθερο Τύπο τα κάτωθι θαυμαστά προερχόμενα εκ της "φίλης" Τουρκίας και των οργάνων της στη Δυτική Θράκη:

Η «Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης» επεκτάθηκε με νέα παραρτήματα στο Λονδίνο και τη Χάγη. Και έχοντας status παρατηρητή στη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εγκαλεί συνεχώς την ελληνική Πολιτεία για παραβιάσεις δικαιωμάτων και ελευθεριών.

▪ Ο πρόεδρος του «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» κ. Ερόλ Κασίφογλου (κάτοικος Τουρκίας με καταγωγή από τη Θράκη) κάλεσε τους «ομογενείς» του να αυτονομηθούν με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η απόσχιση της πρώην σερβικής επαρχίας θα λειτουργήσει ως «παράδειγμα». Λίγες μέρες μετά, γευμάτισε μαζί του στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος του «Συλλόγου Επιστημόνων» της μειονότητας δικηγόρος Ξάνθης κ. Αχμέτ Καρά.

Ο αντινομάρχης Ροδόπης κ. Μ. Δεβετζή Ογλού επισκέφθηκε πρόσφατα την Αγκυρα και σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο αναφέρθηκε στον «Αττίλα» ως «ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο».

▪ Πριν από λίγες μέρες ο «εκλεγμένος μουφτής» Ξάνθης κ. Αχμέτ Μετέ επισκέφθηκε την Αγκυρα όπου είχε επαφές με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.


Το τι σημαίνουν τα παραπάνω μας το λένε οι ίδιοι οι Τούρκοι δια στόματος του κυρίου Κασίφογλου: η απόσχιση της πρώην σερβικής επαρχίας θα λειτουργήσει ως «παράδειγμα». Η προπαγάνδα και η προετοιμασία του εδάφους στην ίδια τη Θράκη προχωρά απρόσκοπτα εδώ και δεκαετίες. Τώρα βλέπουμε την προπαγάνδα εκτός Ελλάδας να εντείνεται, τους Τούρκους ηγέτες της μειονότητας σε ανοιχτή επαφή με το Τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και το Κόσσοβο να λειτουργεί τόσο ώς ενθάρρυνση όσο και ως οδηγός για το ποιες θα είναι η επόμενες κινήσεις της Τουρκίας. Οι οποίες μέχρι στιγμής ακολουθούν κατά πόδας τις Αλβανικές πρακτικές και το ιστορικό παράδειγμα των ενεργειών της ίδιας στην Κύπρο. Υπό αυτές τις συνθήκες το επόμενο αναμενόμενο βήμα δεν είναι άλλο παρά κάποια προβοκάτσια, ακολουθούμενη από τρομοκρατική δράση στο στυλ του UCK και της Τουρκοκυπριακής ΤΜΤ ώστε να δημιουργηθεί αφορμή Τουρκικής επέμβασης με όσο το δυνατόν μικρότερη αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα.

Προφανώς η όλη διαδικασία δεν πρόκειται να γίνει, αν γίνει, ούτε εν μια νύκτι ούτε σε μερικούς μήνες. Για να μείνουμε στο παράδειγμα του Κοσσυφοπέδιου χρειάστηκαν κάποια χρόνια τη δεκαετία του 1990 μέχρι να φτάσουμε στην ανοιχτή σύγκρουσή το 1999. Αλλά το ότι δεν πρόκειται να γίνει αύριο δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι πλέον άμεσος. Για να αποφύγουμε τις τυχόν προβοκάτσιες και κλιμάκωση με ανοιχτή σύγκρουσή με την Τουρκία για παράδειγμα γύρω στο 2013-2014 [1] δεν μπορούμε να περιμένουμε πρώτα να συμβεί και μετά να τρέχουμε να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Ψύχραιμή και αποτελεσματική δράση απαιτείται σήμερα. Όπως απαιτείται και έγκαιρη υλοποίηση του Ελληνικού εξοπλιστικού προγράμματος, ιδίως των τμημάτων του που αφορούν πυρομαχικά, νέα μαχητικά αεροσκάφη και φρεγάτες αεράμυνας για να μην βρεθούμε σε λίγα χρόνια στην ίδια και χειρότερη κατάσταση που είχαμε βρεθεί το 1996 στα Ίμια. Είναι πολύ λιγότερο πιθανό να μπουν ιδέες στην Τουρκία ενώ υπάρχει έστω και στοιχειωδώς ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας παρά εάν πιστεύει καλώς ή κακώς ότι μπορεί να κερδίσει άνετα και με μικρό σχετικά κόστος μία σύγκρουση με την Ελλάδα.

Σε τελική ανάλυση καλύτερα να φανούμε Κασσάνδρες προετοιμαζόμενοι για το χειρότερο και τελικά αποφεύγοντας το χάρη στην έγκαιρή προσπάθεια αποφυγής του παρά να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των λοιπών Τρώων βάζοντας το κεφάλι μας στην άμμο αρνούμενοι να πιστέψουμε ότι υπάρχει ο οποιοσδήποτε μεγάλος ή μικρός κίνδυνος. Διότι ή Κασσάνδρα μπορεί να πρόλεγε την καταστροφή αλλά η Τροία πράγματι καταστράφηκε...

Ο.... Δικηγόρος

[1] Όταν το νέο Τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα θα αποδίδει καρπούς απειλώντας να ανατρέψει την όποια στρατιωτική ισορροπία στο Αιγαίο...

8 comments:

Nativist said...

Και στους Aegean Times τα ίδια διαβάζω, αλλά αναρωτιέμαι πόσοι συμπατριώτες μας τα ξέρουν αυτά και πόσους ενδιαφέρουν; Η κυβέρνηση είναι πουλημένη, η αντιπολίτευση (πλην ΛΑΟΣ) δεν αντιδρά. Πού πάμε και βάσει ποιου σχεδίου; Διότι μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι όλα αυτά γίνονται τώρα μαζεμένα (Θράκη, Σκοπιανό, «Τσαμουριά» και εσωτερική πολιτική ακυβερνησία) έτσι, τυχαία.

Nativist said...

Δες και το χθεσινό ΠΑΡΟΝ της Κυριακής.

Διάβασε και στο χθεσινό "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" σχετικά άρθρα. Αυτό πoυ συμβαίνει είναι απίστευτο!

Eurytan said...

Στο βάση ποιού σχεδίου ενεργούμε η απάντηση είναι απλή. Βάση κανένος. Τ πρόβλημα μας είναι ότι τόσο οι κυβερνώσες τάξεις μας όσο και ο υπόλοιπος λαός στη συντριπτική πλειοψηφία τους πιστεύουν στις θεωρίες περί τέλους της ιστορίας, παρωχημένου του πολέμου κτλ. Και η κυριαρχούσα ιδεολογία τους καθιστά τυφλούς στα... απτά δεδομένα του τι γίνεται στον κόσμο. Για να πούμε του στραβού το δίκιο το ίδιο γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη πλην λίγων εξαιρέσεων. Το πρόβλημα είναι ότι εμείς είμαστε στην πρώτη γραμμή.

Όσο ότι πέφτουν όλα μαζέμενα, έν πολλοίς βλέπουμε αυτό που κάποιος μηχανικός θα αποκαλούσε feedback cycle. Το ένα πρόβλημα ενισχύει το άλλο και γενικά έχουμε να δούμε πολλή αναμπουμπούλα ακόμα ανα τον κόσμο. Περιττόν δε να πούμε ότι η δική μας καρπαζοεισπρακτική πολιτική δε βοηθά καθώς όταν ο άλλος βλέπει να τρώς καρπαζιές και να μην αντιδράς ε εσένα θα λαρπαζώσει όχι τον άλλο που βαράει και εκείνος.

Αυτό που με φοβίζει πιο πολύ μολογώ ότι είναι η εσωτερική ακυβερνησία. Πολλές φορές είχαμε τα ίδια και χειρότερα χάλια εσωτερικά. Τις πιό πολλές τη γλυτώσαμε κυριολεκτικά παρά τρίχα αλλά δεν μπορούμε πάντα να ελπίζουμε σε από μηχανής θεό...

Skinious said...

ΑΓΑΠΗΤΕ,
ΘΑ ΤΟ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΩ. οκ?

Nativist said...

Στο ερώτημά μου "Πού πάμε και βάσει ποιου σχεδίου;", απαντάς "Στο βάση ποιού σχεδίου ενεργούμε η απάντηση είναι απλή.". Όχι, δεν κατάλαβες το ερώτημά μου. Το ότι εμείς δεν έχουμε σχέδιο είναι προφανές. Εγώ ρωτώ τι σχέδια έχουν για μάς οι άλλοι, οι "Μεγάλοι". Και με το "πού πάμε;" συσχετίζω και το ότι όλα έπεσαν "ξάφνου" μαζεμένα. Εν άλλοις λόγοις, τι μας ξημερώνει αύριο; Πώς θα είμαστε μετά από 5-10 χρόνια; Πάμε για κοσοβοποίηση, όχι με την ανοχή, αλλά με την συνέργεια των κυβερνώντων; Πώς μπορούμε να ξεφύγουμε απ' αυτήν την μέγκενη;
Και τα εσωτερικά χάλια, έχω την εντύπωση ότι δεν είναι άσχετα με όλα αυτά.
Γράφεις ότι "Πολλές φορές είχαμε τα ίδια και χειρότερα χάλια εσωτερικά". Δεν είμαι σίγουρος. Θυμάμαι το 1965-67 που υπήρχε γερή δόση ακυβερνησίας, πολλές απεργίες κ.λπ. και όλα αυτά έστρωσαν το χαλί για την δικτατορία της 21/4/67. Ωστόσο, δεν είχαμε την σημερινή εγκληματικότητα, το κύμα λαθρομεταναστών, την διάλυση των ΕΔ (διαφορετικά θα ήταν αδύνατο το πραξικόπημα) και προπαντός την δαιμονοποίηση του πατριωτισμού και τους διάφορους διαφθορείς της εθνικής συνείδησης, όπως τους Δημητράδες, Νακρατζάδες, συριζαίους, που απαξιούν κάθε τι εθνικό-πατριωτικό και μποϋκοτάρουν την στρατιωτική θητεία, τους δασκάλους που δεν δίνουν δεκάρα για το λειτούργημά τους και πολλά άλλα. Σήμερα η εσωτερική κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Εγώ ποτέ δεν θυμάμαι παρόμοια χάλια.

Eurytan said...

Προσωπικά δεν πιστευω κατά κανόνα στις θεωρίες συνομωσίας. Ναι η Τουρκία, οι Αμερικανοί κτλ όλοι έχουν τα σχέδια και τις πολιτικές τους. Από εκεί στο "όλα είναι Αμερικάνικα σχέδια" υπάρχει απόσταση. Το κακό είναι ότι έχουμε ένα κλασικό κύκλο ανάδρασης. Κάθε τι που πάει στραβά για τον ένα ή τον άλλο λόγο κάνει κάτι άλλο να πάει στραβά και φυσικά όλα συνδυάζονται με τη βαθιά εσωτερική κρίση. Ούτε βοηθά το ότι διεθνώς είμαστε σε περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων σαν τη δεκαετία του 1930.

Ιστορικά σύγκρινε την κατάσταση μας όχι με το 1965 αλλά το 1935 και το 1909... Μόνο που τώρα δεν υπάρχει Βενιζέλος να μας σώσει.

Πολυπέρχων said...

Δε συνηθίζω να σχολιάζω δημοσιεύσεις σε ιστολόγια, εντούτοις εδώ το έκρινα απαραίτητο: Διότι στεναχωρήθηκα πολύ από το σχόλιο του Ευρυτάνα.Αφήνω τους εξωτερικούς παράγοντες απ'έξω.Για μέσα στην Ελλάδα.Εσύ προσωπικά πιστεύεις πως όλα αυτά γίνονται που γίνονται από τις κυβερνήσεις μας λόγω ανικανότητας; Κι αν είναι έτσι, τότε γιατί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το έργο των κυβερνήσεων Σημίτη;Και αφού είναι τόσο ανίκανοι,τότε γιατί έχουμε το ίδιο πολιτικό κατεστημένο (έχοντας τους επιγόνους τώρα...) από το 1974 και μετά;
Σκεψου τα μέσα και θα καταλάβεις κι εσύ ο ίδιος πως αυτά που γράφεις δε στέκουν.Το ίδιο ισχύει και για το Βενιζέλο.Ο Βενιζέλος ήταν ο ...σωτήρας μας; Αν είναι έτσι, τότε γιατί το ίδιο πολιτικό κατεστημένο που υπάρχει από το 1974 τον λιβανίζει και κομπάζει (μαζί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) για την πολιτική του κληρονομιά;Μελέτησε κάπως καλύτερα τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου.Είναι μεγάλη προσβολή για το ελληνικό έθνος να παρουσιάζεις τον Βενιζέλο σαν σωτήρα του.

Καλή συνέχεια

Nativist said...

"Ιστορικά σύγκρινε την κατάσταση μας όχι με το 1965 αλλά το 1935 και το 1909... Μόνο που τώρα δεν υπάρχει Βενιζέλος να μας σώσει."

Αν πάω στο 1935, πρέπει να πω "μόνο που τώρα δεν υπάρχει Μεταξάς να μας σώσει!

ΥΓ: Ε, το καλεί και η μέρα :))